Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/lifeisle/public_html/wp-content/plugins/Ultimate_VC_Addons/admin/admin.php on line 744

Notice: Undefined variable: column in /home/lifeisle/public_html/wp-content/themes/emallshop/functions.php on line 88

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/lifeisle/public_html/wp-content/themes/emallshop/inc/theme-function.php on line 789

Deprecated: Non-static method easy_categories_manage::register() should not be called statically in /home/lifeisle/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Notice: Undefined index: pie_html_box_header in /home/lifeisle/public_html/wp-content/plugins/wp-custom-cssjs/index.php on line 88

Notice: Undefined index: pie_html_box_footer in /home/lifeisle/public_html/wp-content/plugins/wp-custom-cssjs/index.php on line 97

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/lifeisle/public_html/wp-content/plugins/Ultimate_VC_Addons/admin/bsf-core/auto-update/admin-functions.php on line 11
Het plezier en de pijn van het toegankelijke slimme huis – Lifeisleuk®

Het plezier en de pijn van het toegankelijke slimme huis

Mensen wijzen graag naar Back to the Future II van 1989 als een vooruitstrevende technologie die vandaag bestaat. Videovergaderingen waren bijvoorbeeld 28 jaar geleden futuristisch, maar tegenwoordig is FaceTime de hele tijd mensen.

De film voorspelde zelfs dat de Chicago Cubs een World Series zouden winnen, wat (eindelijk!) Vorig seizoen gebeurde in zeven wedstrijden tegen Cleveland.
Een andere promotiefilmmaker kreeg gelijk het idee van het slimme huis. In de scènes waarin Future Marty McFly thuis is, begroeten computers hem wanneer hij door de deur komt, waardoor hij zijn zoon helpt het kanaal op de televisie te veranderen en pizza kookt nadat hem het favoriete hydratatieniveau is verteld.
In 2017 is de belofte van het slimme huis min of meer werkelijkheid. Bedrijven zoals Apple en Amazon gebruiken respectievelijk Siri en Alexa om klanten te helpen bij de controle over bijna elk aspect van het huis. Van het bedienen van deursloten tot lichtschakelaars tot thermostaten en meer, de ontluikende mogelijkheden van deze intelligente assistenten maken taken zoals het inschakelen van de lichten in de woonkamer, te doen door alleen het geluid van uw stem of een tik op een knop op uw telefoon.
Hoe handig en futuristisch ook, een gebied waar het slimme huis een enorm potentieel heeft (en valkuilen) is toegankelijkheid. Voor mensen met een fysieke motorische beperking heeft de mogelijkheid om deuren te openen en omschakelaars met alleen je stem het potentieel om het huis toegankelijker dan ooit tevoren te maken.

 

Thuis toegankelijk thuis

In analoge zin zijn huizen al lang verbeterd met verschillende aanpassingen – hellingen, leuningen, lage werkbladen, enz. – voor bewoners met bepaalde speciale behoeften. Met dit soort accommodaties wordt navigeren door het huis eenvoudiger en toegankelijker. Handrails onder de douche zijn bijvoorbeeld essentiële hulpmiddelen voor iemand met een slecht evenwicht om veilig in en uit te stappen.
Vanuit het oogpunt van toegankelijkheid is het conceptueel aansluiten van een huis op een technologie zoals Hue-lampen conceptueel vergelijkbaar met het installeren van leuningen. Op dezelfde manier als rails helpen bij het in en uit de douche stappen, kan iemand Alexa of Apple’s Home-app beter vinden in het in- en uitschakelen van de verlichting, omdat het omdraaien van een fysieke schakelaar moeilijk is vanwege visuele en / of motorische vertragingen. Smart Home-apparaten zijn in dit verband eenvoudigweg geavanceerde, high-tech versies van lowtech-aanpassingen.
Een combinatie van leuningen in de badkamer en Hue-verlichting in de woonkamer doet meer dan iemands huis toegankelijker maken. Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen draagt ​​ook bij tot een groter gevoel van onafhankelijkheid, waardigheid en gemoedsrust voor gebruikers.

Het krachtige slimme huis

 

De belofte van slimme thuisapparaten die meer toegankelijke huizen creëren, wordt al voor sommigen gerealiseerd.
Een dergelijke persoon is Todd Stabelfeldt, die na een incidentele schietpartij een quadriplegie kreeg toen een kind zijn ruggenmerg doorsneed. Onlangs vertelde hij Chiara Sottile van NBC News over hoe Apple’s Home-app voor iOS thuis een toegankelijkere en meer onafhankelijke ervaring maakt.
Stabelfeldt gebruikt Siri en Switch Control (een functie die beschikbaar is op iOS, macOS en tvOS) om hem te helpen dingen te doen zoals het openen van zijn garagedeur en het tekenen van de zonwering met behulp van zijn mond.
“HomeKit en Switch Control en Siri hebben me veel waarde en veel kansen gegeven om te laten zien dat ik een kwaliteitsman ben en ik ben een man van integriteit,” vertelde Stabelfeldt aan NBC News. “Elke dag opstaan ​​en naar het werk gaan: iedereen is waardevol, iedereen heeft het waard, iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om het te demonstreren.”
Je kunt het slimme huis van Stabelfeldt in actie zien door deze video te bekijken die Apple deze maand uitbracht als onderdeel van zijn inspanningen om de Werelddag van toegankelijkheidsbewustzijn te vieren. De video, getiteld “The Quadfather,” laat Stabelfeldt, samen met zijn vrouw, thuis voorbereidingen treffen voor een etentje met vrienden.
Het verhaal van Stabelfeldt is een perfect voorbeeld van de opwaartse slimme thuistechnologie voor gehandicapten. Het belangrijkste is dat domotica relevant is die verder gaat dan gemak of wow-factor. De emotionele voordelen zijn ook belangrijk, in termen van onafhankelijkheid en zelfrespect. Voor mensen met een handicap is de emotionele zegening die men krijgt als iemand zich bekrachtigd voelt door ondersteunende technologie zo waardevol, zo niet meer, dan het pragmatisme achter het krijgen van een klus.

De valstrik van het slimme huis

Afgezien van de voor de hand liggende technische uitdagingen die een bepaald stuk technologie met zich meebrengt, is er één belangrijke hindernis op weg naar gelukzaligheid in huisautomatisering die de moeite waard is om in gedachten te houden.
Omdat hun intelligentie kunstmatig is, zijn er beperkingen in het vermogen van intelligente agenten om spraakpatronen volledig te begrijpen. Een machine leren om vloeiend spreken te begrijpen, is al moeilijk genoeg; het leren van een machine om bijvoorbeeld een stotteraar te begrijpen, is exponentieel moeilijker. Dit is een groot, mogelijk deal-breaking probleem.
Het is problematisch om de eenvoudige reden dat stem de primaire interactiemethode is met mensen als Siri en Alexa. Zoals Sonia Paul schreef voor Backchannel over AI’s problemen met het ontcijferen van accenten, “een AI kan alleen herkennen wat het is getraind om te horen.” Als stem de interface is en de gebruiker een spraakvertraging heeft die communicatie frustrerend maakt, is er weinig reden om te worden gehad . Het gebruik van een app is een mooie terugval als het ergste erger wordt, maar de wisselwerking is dat je de waarde van handsfree verliezen verliest. Wat, als je een persoon bent met een fysieke motorische beperking, een groot deel van de aantrekkingskracht hier is.
Het enthousiasme onder het technische commentaar voor apparaten als de Echo-familie van Amazon is precies waarom spraak van belang is. Om iedereen in staat te stellen deze omringende computers te gebruiken en ervan te genieten, moeten bedrijven bekend zijn met de uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid die verband houden met spraak. Spraakbelemmeringen zijn ook beperkingen en moeten worden verantwoord in het ontwerp.
(Persoonlijk, als stotteraar zelf, heb ik in het verleden veel woorden gewijd aan dit onderwerp. Dit komt mij zeer na aan het hart.)

Bottom line

Huisautomatisering en intelligente assistenten bevinden zich nog steeds in de kinderschoenen. Ondanks hun jeugd hebben deze technologieën al een aanzienlijke hoeveelheid bruikbaarheid. Dit geldt met name voor toegankelijkheid en mensen zoals Todd Stabelfeldt. Het is spannend om deze volwassen tech te zien worden.

Leave a Reply

Your E-Mailadreswill not be published. Required fields are marked *